Beza.

PERBANDINGAN ANTARA DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM DAN TAN SRI MAHIADDIN YASIN DARI SEGI KETOKOHAN POLITIK,AKADEMIK DAN GERAKAN ISLAM.

 1. Tan Sri Muhyiddin Yasin seorang pemimpin politik yang berfahaman Autokratik.
 2. Tokoh Politik Sahaja.
 3. Tiada kepakaran dalam hal ekonomi dan kewangan.
 4. Anwar Ibrahim pemimpin yang berfahaman DEMOKRATIK yang mempraktikkan POLITIK NILAI dan menggunakan pendekatan Islam dalam Politik, mengamalkan POLITIK BERSIH mengajak rakyat Malaysia bangkit,melawan dan menolak politik kotor dan menggantikanya dengan POLITIK BARU ia itu POLITIK BERSIH
 5. Tokoh Politik.
 6. Tokoh Akademik.
 7. Tokoh Gerakan Islam.
 8. Ada kepakaran dari segi pengurusan
  Ekonomi & Kewangan.

TOKOH POLITIK.

 1. Dato Seri Anwar Ibrahim adalah pemimpin yang berfahaman DEMOKRATIK seluruh dunia mengenal beliau sebagai Muslim Democrats.
 2. Anwar adalah TOKOH POLITIK Malaysia pertama yang disenaraikan ke kelompok 100 orang yang paling berpengaruh di dunia dalam kategori ‘ POLITIK ‘ oleh Majalah Time Pada tahun 2008.

Pemilihan tersebut adalah tepat apabila Anwar akhirnya berjaya menumbangkan Umno/BN pada PRU 14 buat pertama kali dalam sejarah pilihan raya di Malaysia.

 1. Anwar adalah TOKOH POLITIK Malaysia pertama yang disenaraikan ke kelompok 50 orang yang paling berpengaruh di dunia dalam kategori ‘ POLITIK ‘ oleh Majalah The Muslim 500 selama dua tahun berturut-turut ia itu tahun 2016 dan 2017.

Pemilihan tersebut adalah tepat apabila Anwar akhirnya berjaya menumbangkan Umno/BN pada PRU 14.

 1. Anwar adalah TOKOH POLITIK Malaysia pertama yang menerima anugerah ‘ GLOBAL PEACE PRIZE ‘ pada tahun 2017.

TOKOH AKADEMIK.

Anwar Ibrahim adalah pemimpin politik Malaysia pertama yang terpelajar dan berpendidikan sebagai Tokoh Akademik yang tersohor diperingkat antarabangsa.

Maksud terpelajar disini ialah seorang AHLI AKADEMIK yang terlibat secara langsung dengan Pertubuhan Intelek atau Ilmiah ( Fellow ) di University.

Anwar Ibrahim adalah AHLI AKADEMIK yang menjadi Pensyarah dan Ahli Pertubuhan Intelek/Ilmiah ( Fellow ) dibeberapa buah University terkenal diperingkat antarabangsa.

 1. Anwar Ibrahim pernah menjadi Pensyarah di University seperti berikut:
 2. University of Oxford London England.
 3. John Hopkins University Amerika Syarikat.
 4. Georgetown University Washington DC Amerika Syarikat.
 5. Terkini Dato’ Seri Anwar Ibrahim adalah Professor Undangan ( Visiting Professor ) di Harvard University Amerika Syarikat.
 6. Anwar Ibrahim adalah AHLI AKADEMIK Ahli Pertubuhan Intelek/Ilmiah atau FELLOW di:
 7. University Of Oxford,London England.
 8. John Hopkins University Amerika Syarikat.
 9. Georgetown University Washington DC,Amerika Syarikat.

TOKOH GERAKAN ISLAM.

 1. Anwar seorang yang taat dan berpengetahuan luas dalam agama Islam sebab itu Anwar boleh membahas pelbagai perkara mengenai ISLAM .

Anwar Ibrahim begitu rapat dengan para ulama diperingkat antarabangsa.

Anwar bukan Ustaz atau Ulama,Anwar adalah Intelektual Muslim yang diakui oleh dunia Islam dan Barat.

 1. Anwar Ibrahim pemimpin politik yang pertama dan bertanggungjawab membawa budaya dan nilai-nilai ISLAM ke dalam pentadbiran kerajaan.
 2. Anwar Ibrahim adalah pengerusi The Intetnational Institute of Islamic Thought ( IIIT ) sebuah pertubuhan Intelektual Islam di peringkat antarabangsa.
 3. Anwar Ibrahim adalah Pengerusi The International Institute of Islamic Thought and Civilization dimana Anwar sendiri bersama Prof Dr.Syed Naquib Al Attas menuubuhkanya pada tahun 1988.
 4. Anwar Ibrahim adalah pengerusi Muslims and Christians Understanding diperingkat antarabangsa.
 5. Anwar Ibrahim adalah tokoh politik Malaysia pertama yang diberi penghormatan membuat ucaptama di Sidang Ulama Sedunia pada tahun 2011.

KEPAKARAN.

 1. Anwar Ibrahim adalah ‘ Pakar Perunding Kewangan ‘ yang diakui oleh Bank Dunia pada tahun 2008 berdasarkan pencapaian cermerlang Anwar ketika menjadi Menteri Kewangan bukan disebabkan latarbelakang akademik.
 2. Anwar Ibrahim adakah ‘ Pakar Ekonomi & Kewangan ‘ yang diakui oleh Bank Kesatuan Eropah (EU) pada tahun 2014 berdasarkan pencapaian cermerlang Anwar ketika menjadi Menteri Kewangan yang berjaya menjadikan Malaysia digelar ‘ Harimau Asia ‘ dari sudut ekonomi,bukan disebabkan latarbelakang akademik.

Anwar Ibrahim adalah Menteri Kewangan pertama Malaysia yang mengurus ekonomi dan kewangan Malaysia yang mendapat untung ia itu pendapatan melebihi perbelanjaan selama 8 tahun berturut-turut.

Anwar Ibrahim pernah menjadikan Malaysia ‘ HARIMAU ASIA ‘ dari segi ekonomi dan kewangan dikalangan negara-negara Asian.

Anwar Ibrahim Menteri Kewangan yang terbaik pernah dilahirkan oleh Malaysia.

Anwar Ibrahim salah satu dari 4 Menteri Kewangan yang terbaik di Dunia pada tahun 1993.

Anwar Ibrahim Menteri Kewangan terbaik di Asia pada tahun 1996.

Abdul Rauf Hj Jainullah.

Advertisement

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s